DOBRA DRŽA - SMS METODA

Za človeka je značilno gibanje v pokončnem položaju: hoja, tek in iztegovanje rok za poseganje po predmetih na višini.  Žal tehnološki napredek v zadnjih desetletjih  spodbuja sedeči način življenja.  

S sedenjem nadomeščamo čas naravnega gibanja, zato postaja naša drža sključena in nenaravna. Harmonija mišic je porušena kar vodi v vse pogostejše degeneracije in bolečine v hrbtenici, ki jo občutijo vedno mlajše generacije. 


 METODA SPIRALNE STABILIZACIJA IN MOBILIZACIJE HRBTENICE (SMS METODA)

ponuja povrnitev naravnega gibanja, izgubljene harmonije mišic in pravilne podpore drže. Pri vajah centraliziramo os hrbtenice in jo aktivno, s pomočjo spiralnih mišičnih verig podaljšamo navzgor (trakcija hrbtenice). Tako sprostimo pritisk na medvretenčne diske in sklepe, kar dovoljuje prehranjevanje, regeneracijo in zdravljenje. Odpiranje hrbtenice omogoča boljšo mobilnost posameznih segmentov (sproščanje spinalne blokade) in enakomerno porazdelitev gibanja ter obremenitve med njimi.

Na kratko, SMS: 
 • omogoča optimalno gibanje hrbtenice, 
 • zmanjšuje preobremenjenosti in obrabo posameznih sklepov,
 • zmanjšuje možnosti za utesnitev živcev, ki izhajajo iz hrbtenjače in
 • izboljša držo telesa.http://spiralstabilization.com/en/a-method-ss/exercises


ZA KOGA JE PRIMERNA:

Vadba po metodi SMS je primerna praktično za vse, saj se prilagodi potrebam posameznika. Če se le da, se jo izvaja stoje (nekatere vaje kleče). Izjema so osebe, ki zaradi poškodb težko stojijo oz. ne morejo stati. V tem primeru jo izvajamo sede.

Vadba je zelo uspešna in se posebej priporoča:
 • Povezava na uradno stran SMS metode - terapevti v Slovenijiosebam s kronično bolečino v križu,
 • osebam s poškodbami hrbtenice (hernia, ishias, spondilolisteza, spomdiloliza,...) in so že opravile pregled oz. terapije za akutno bolečino pri fizioterapevtu,
 • osebam s skoliozo v odrasli dobi, 
 • otrokom s skoliozo kot dodatna okrepitev mišic trupa za podporo drže med gibanjem poleg predpisane terapije zdravnika - ortopeda,
 • osebam, ki veliko časa v dnevu presedijo (sedeče delovno mesto),
 • osebam z oslabljenim ravnotežjem, koordinacijo in s težavo pri hoji (navadno starejši),
 • športnikom  - kot regeneracija in preventiva (ogrevanje, ohlajanje ali aktivni počitek) ...

PRIPOMOČKI

Osnovni pripomoček pri vadbi je posebno oblikovana elastika z več stopnjami težavnosti. Elastika omogoča gibanje proti nizkemu uporu, ki je potreben za aktivacijo stabilizacijskih mišičnih verig in aktivacijo globokih stabilizatorjev trupa.  Elastika predstavlja podaljšek mišičnih vlaken, ki aktivirajo spiralo celega telesa. Vadba z elastiko omogoča krepitev in nežno raztezanje oz. naravno sproščanje mišic.  

Ta učinek omogoča krepitev in raztezanje vseh pomembnih  mišičnih skupin v roku desetih minut. Snovalec metode, Dr. Smišek iz Prage, se že tri desetletja posveča razvoju programa, ki je enostaven in časovno prijazen za vse tiste, ki trpijo za bolečino v hrbtu, in tiste, ki bi želeli take bolečine in poškodbe preprečiti kljub pretežno sedečemu načinu življenja.


KDAJ IN KOLIKO VADIMO:

Vadba ima regenerativne učinke (pri osebah, ki še nimajo hujših težav) kadar vadimo vsakodnevno vsaj deset minut. Priporočljiva je vadba po službi. Primerna tudi kot jutranja vadba.

Odlično se obnese kot ogrevanje in priprava telesa (mišic in živčnega sistema) na zahtevnejše treninge. Recimo pred vadbo za moč, pred tekom  itd.   

Za terapevtske učinke pri večjih težavah je priporočljiva vadba 2x do 3x dnevno po 5 do 10 min in kot opcija dodatna intenzivna enourna vadba dva do trikrat tedensko.

Učinki vadbe so vidni pri vsakodnevnem gibanju in počutju. Hoja in tek postaneta aktivnejša, učinkovitejša in sama po sebi terapevtska. Ugodno vpliva na bolečino v hrbtu, ramenih, vratu,  kolkih in kolenih. Položaj telesa je bolj pokončen, poravnan in stabilen, rame so bolj sproščene in roke bolj gibljive.  


Individualno gibalno terapijo po SMS metodi pri nas izvaja dipl. kineziologinja in SMS terapevtka Vanja Rogač.

Vanja in dr. Smišek na prvem SMS tečaju za terapevte v Sloveniji leta 2012.